6.10.07

El xoc de civilitzacions és inevitable


El 1993 Samuel Huntington va publicar un article a la revista Foreign Affairs en el que defensava que la identitat de les persones es defineix en termes ètnics i religiosos, i pronosticava que sorgiria la relació de noltros contra ells . Aquí en teniu un resum. La cursiva negreta són cites textuals.
Aquesta forma de pensar és avui compartida per l’Administració Bush, que tendeix a interpretar (i per tant fomentar) els conflictes en termes ètnics. Huntington representa un punt de vista extremat del comunitarisme nord-americà.
Huntington afirma que la principal font de conflicte en el món del futur no serà ideològica ni econòmica sinó cultural i bàsicament religiosa. El ressorgiment de la religió provocarà el xoc de civilitzacions: àrabs, occidentals i orientals. La identitat de civilització serà cada vegada més important.
Aquest xoc de civilitzacions serà provocat per una cultura: la musulmana, una cultura violenta per naturalesa. Una cultura que és el tradicional rival de l´herència judeocristiana d´occident (....)
Les fronteres de l´Islam estan tenyides de sang. El proper enfrontament militar d´occident vindrà del món musulmà. La interacció militar entre l´Islam i occident tornarà més violenta i a Europa augmentarà el racisme contra immigrants àrabs i turcs. El conflicte entre occident i els estats confucians-islàmics es concentrarà en les armes nuclears, químiques i biològiques, el coneixement, la intel·ligència.....La connexió militar confuciano-islàmica és un pacte entre renegats.

En canvi, la civilització occidental és una civilització culta i pròspera: Naipaul va dir que la civilització occidental és la civilització universal que convé a tots els homes. Les idees de individualisme, lliberalisme, mercat lliure, democràcia i drets humans són occidentals. Els valors més importants d´occident són els de menys importància a la resta del món. Per tant en el futur els conflictes seran entre Occident i tots els altres.


Ademés Occident domina les institucions polítiques, econòmiques i de seguretat internacionals, que són presentades com a institucions mundials. La frase comunitat mundial significa món lliure. Si volem la pau Occident ha d´emprar aquestes institucions per a promoure els seus valors polítics i econòmics i la participació dels estats no occidentals a aquestes institucions. Occident, en un món de xoc de civilitzacions crea de forma inevitable un món de lleis dobles. Una llei per a uns i una llei per a uns altres. Una pels països afins i l´altra per a la resta.

Els països no occidentals tindran dues opcions : aïllar-se o bé sumar-se a la causa dels guanyadors. Els guanyadors controlen els mitjans de comunicació. Els mitjans de comunicació a partir de 1945 van descobrir en el xoc de civilitzacions un medi poderós per a despertar el suport de les masses i pressionar als governs vacil·lants.

L’article acaba amb el següent pronòstic de futur: En el futur els països on hi visquin persones de civilitzacions distintes seran candidat a desmembrar-se (Rússia, Turquia). Turquia no entrarà a la UE i la vertadera causa és que com va dir el president Ozal: Noltros som musulmans i ells cristians, encara que no ho diguin.

Si voleu llegir l'article sencer, cliqueu a:
http://www.foreignaffairs-esp.org/19930301faenespessay4749/samuel-p-huntington/choque-de-civilizaciones.html